14 Şubat 2013 Perşembe

Efsane… İskender Pala’dan.



   İskender Pala’yla ilk olarak Şah ve Sultan adlı kitabında tanıştım. Etkilendiğim ve büyülendiğim bir romandı. Hatta edebiyat sevgimi arttıran roman da diyebilirim buna. Çünkü inanılmaz bir edebiyat şerbeti dökülmüş üzerine. Bütün edebi nakışlar işlenmiş. Bu yüzdendir ki İskender Pala’ya sevgim büyüktür.
  İskender Bey’den daha fazla bahsetmeye gerek duymuyorum. Herkesin az çok tanıdığını biliyorum onu.
   Geçtiğimiz günlerde Pala’nın yeni çıkan romanı “Efsane”yi aldım. İlgi çekici kapak tasarımıyla albenisi olduğunu insanlara bağırıyor adeta. Bu yönden okuyucuyu kendine çekmede başarılı diyebilirim.
   Yazar konusunu yine tarihten seçmiş. Kitap “Barbaros Hayrettin Paşa”yı anlatıyor. O büyük Türk denizcisini! Anlattığı kişi denizci olunca kaptanın uğradığı limanları da bir haritada okuyucunun önüne sermiş. Ve birde denizci sözlüğü nakşettirmiş arka sayfalara... Çünkü bol bol denizci sözleri geçiyor romanımızda. Anlatımda ise yabancı köklü kelimelerin fazla olması gözünüze çarpıyor başta ama yazar kendi üslubunu, tarzını kısa sürede kabul ettiriyor size.

     Okumaya başladığımda denizcilik tabirlerine bakabilmek için canım çıktı. Sık sık arka sayfayı açıp kelimeyi aramak çok zor oldu benim için. Keşke bu bilgiler sayfaların alt köşelerine iliştirilseymiş dedim kendi kendime.  Diğer baskılarda tavsiyemiz kulağına gitmiş olur umarım sayın Pala’nın.

    Neyse, içinden bahsedelim birazda. Romanı aldığımda her şeyin Barbaros üzerine kurulacağını, onun gözünden anlatılacağını düşünüyordum. Büyük bir yanılgıya kapılmışım. Yazar diğer romanında olduğu gibi şahsı yine başkalarının gözünden anlatmış. Tamamen savaşlarla geçen bir tarih romanı olarak bekliyordum ve yine yanılgıya düşmüşüm ki aşk savaştan daha ağır basıyormuş meğer romanımızda.
  
    Kitap, Gazavat-ı Hayrettin Paşa adlı eserin yazarı olan Seyyid Muradî’nin gözünden anlatılıyor. Seyyid Muradî, Barbaros tarafından haçlı korsanlardan kurtarılmış, ileri coğrafya ve denizcilik bilgisi sayesinde onun kâtibi olarak yanında yer bulmuş Gırnatalı bir Müslüman.
Muradî, genç yaştayken Barbaros’un yanına geldiği için onunla çok zaman geçirmiş, satrançta ünlü denizcimize tek rakip olduğu için de yakınlıkları günbegün artmış. Öyle ki artık birbirlerine sırlarını ve aşklarını anlatmaya başlamışlar. Malum paşaya en yakın kişi olduğu için onun gözünden anlatmak istemiş yazar.
   
 Daha önce de dediğim gibi kitapta aşka daha çok yer verilmiş. Ee sonuçta kadınının kollarında ölen tek denizci Hızır Barbaros Reis’tir, olsun o kadar.

   Hikâyemizde Oruç Reis ve kardeşlerinin denizciliğe girişmelerinden başlayıp  Preveze Aslanı’nın ölümüne kadar anlatıldığı dönemi ve dönemin bütün şartlarını yolculuk yaparcasına görüyoruz .
  Gırnata, Madrid, Tunus, Cezayir arasında gemilerle çıkıyorsunuz bu yolculuğa ve her kürekte savaşı, esen her rüzgârda aşkı hissediyorsunuz titreyen teninizde. Endülüslü Müslümanların katledilişini, Cezayir’in Osmanlı’ya katılışını,Barbaros ile Andrea Doria arasındaki kişisel mücadeleyi, Kilisenin otoritesini ve infazlarını  da mürekkebini kıskanmadan yazıyor İskender Pala. Osmanlı’nın karadaki hükümranlığını denizleri de hâkimiyetine alarak taçlandırışını gururla okuyoruz.
    Akdeniz başlı başına bir kültürmüş meğer, bunu öğrendim. Her gemide farklı milletten insan… Böyle bir kültüre ortak olmuşuz. İnsan ister istemez Akdeniz’e de ilgi duyuyor bu kitaptan sonra. Kolay mı sayın okuyucu bunca kültürü barındırmak. Tarihimizin yattığı bir deniz… Kim bilir ne seferler ve ne donanmaları sırtında taşımış olan bir deniz. Barbaros’un seferlerini görmüş bir deniz!

Deniz ufkunda bu top sesleri nerden geliyor?
Barbaros, belki, donanmayla seferden geliyor!..
Adalar'dan mı? Tunus'dan mı, Cezayir'den mi?
Hür ufuklarda donanmış iki yüz pare gemi
Yeni doğmuş aya baktıkları yerden geliyor;
O mübarek gemiler hangi seherden geliyor?
           Yahya Kemal Beyatlı

        Beni bıraksanız daha yazarım ama sizin okumanız gereken şeyi benim yazmamam gerekir sayın okuyucu. Daha fazla tat kaçırıcı ve ipuçlarıyla romanın büyüsünü bozacak cümleler sarf etmeden bitirmek istiyorum yazımı. Size sadece bu kardeşinize güveniyorsanız okuduğunuza pişman olmayacağınıza emin olabilirsiniz diyebilirim. Eğer ki sizde bir nebze istek uyandırabildiysem ne mutlu bana. Selametle kalın.
  

13 yorum:

  1. Ben de İskender Pala okumaya yeni başladım,Şah ve Sultan kitabıyla. Geç kalmışım diyebilirim ama zararın neresinden dönersek kârdır. Ardından kısmet olursa bu kitabı da okumayı düşünüyorum.

    - İlk yazıdan beri blogunuzu takip ediyorum, yorum yazmak şimdiye nasip oldu. Üslubunuzu ayrıca beğeniyorum.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim, gerçekten yorumunuz beni ne kadar mutlu etti bilemezsiniz. İskender Pala'yı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Edebiyatımızın yaşayan en iyi yazarlarından birisidir kendisi.

    YanıtlaSil
  3. Kitap çok iyi.İlk çıktığında aldım okudum.Zaten İskender Pala ismi yeterli oluyor bir kitaba.
    Twiterda takipçinim :) ve blog sayfamda da :)

    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim kardeşim. İskender Pala ismi yeterli dediğin gibi.

      Sil
  4. Çok güzel bir yazı kitabı almaya karar verdim biraz kopya versendin iyi olurdu. :) başarılar dilerm.

    YanıtlaSil
  5. İskender Pala'yı adam akıllı, idrak ederek okumuş sayılmam. Biliyorum ki, benim için büyük bir eksiklik bu. Fakat telafi edeceğim bu durumu.

    Yazından ilhamla İskender Pala külliyatına bahsini yaptığın eserden başlayacağım. İnşallah daha tanışamadığım kitaplara işaret olursun. Ayrıca Yahya Kemal'in Süleymaniye'de Bayram Sabahı isimli şiiri de ayrı bir inceleme konusu... Muhabbet ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, İskender Pala'nın kitaplarını okumanı kesinlikle tavsiye ediyorum.
      Güzel yorumun için teşekkür ederim, Yahya Kemal'in şiiri de -önsözden sonraki sayfadaydı sanırım- kitapta mevcut.Selametle kal. :)

      Sil
  6. http://www.kitapsohbetcisi.com/2013/02/efsane.html

    YanıtlaSil
  7. Kesinlikle katılıyorum yazınıza. okunması gereken bir kitap..

    YanıtlaSil